Sakarya SMMM odası Meclisi dönem toplantısı 14.01.2015 tarihinde saat :14 te odamız Eğitim Salonunda yapılmıştır.

 SAKARYA SERBEST  MUHASEBECI MALI MÜSAVIRLER ODASI  ODA  MECLISININ 14.01.2015  TARIHLI TOPLANTI TUTANIGIDIR    

 

Sakarya SMMM odasi Meclisi dönem toplantisi  14.01.2015 tarihinde saat :14 te odamiz Egitim Salonunda yapilmistir.                             

 Toplanti Gündemi

  1. Açilis, Yoklama,
  2. Saygi durusu,
  3. Oda Yönetim Kurulu Baskaninin  sunumu,
  4. Dönem Sonu Islemleri ve  yeni yil degerlendirmesi,
  5. Mesleki Sorunlar hakkinda görüsme,
  6. Dilek ve Temenniler,
  7. Kapanis  

 

Yapilan Yoklama da Hazirun listesine  kayitli 71 üye ye toplanti gündemi ile günü saati bildiren davetin  30/12/2014  tarih 2014/iç-935 sayili yazi faks ve  e posta yoluyla bunun sonucunda, 51 kisinin katildigi, Selattin Çakirsoy,,Çetin Çinar, Ilhan Arslan, Mehmet Ziya Sengül,Ayfer Güner Mert ve Yildiray Yilmaz mazeretlerini belirtmistir.15 kisi  mazeretsiz olarak katilmistir.

GÜNDEM ÇALISMALARI,

Gündem  Oda Meclisi  Baskani  Saban Koludra tarafindan okundu.Yapilan oylamada gündem oy birligi ile kabul edildi

Gündemin ikinci maddesi geregince  Saygi durusu  ve Istiklal marsi  okundu.

Gündemin üçünçü maddesi Oda Baskan yardimcisi Ertugrul   Kocacik, konusmasinda

 

 

            Oda Meclis Baskanim, Kurul Üyeleri ve Degerli Hazirun, yönetim kurulu ve sahsim adina hepinizi sevgi ve saygi ile selamliyorum, 2015 yilinin ilk oda meclisinde

2015 yilinin meslegimize ve meslek mensuplarimiza huzur,saglik, mutluluk,basari ve islerimizde kolayliklar getirmesini diliyorum.

 

05 kasim 2014 tarihinden bugüne kadar geçen süre içerisinde oda faaliyetleri ve degisen mevzuatlar hakkinda sizleri kisaca bilgilendirmek istiyorum.

 

6552 sayili torba yasadaki sgk ve is kanundaki degisiklikler semineri e.sgk müfettisi ersin umdu nun sunumu ile gerçeklestirildi.

 

e-fatura, e-defter e-arsiv ve kayit saklama konularinda smmm cenk içer tarafindan e-fatura ve 01.01.2015 tarihinde e-defter kullanmaya baslayacak olan mükelleflerin yapmasi gereken süreçler hakkinda sunumunu bizlerle paylasti. meslegimiz adina gerçekten elektronik ortamda artarak devam eden süreç çok önemli noktalara gelmis bulunmakta. gelir idaresi baskanligi aralik ayi içerisinde bir teblig taslagi paylasti ancak henüz yasalasmadi. bu teblig taslagina göre 2013 yili brüt satis hasilati 10 milyon ve üzerinde olan firmalar sektör ayrimi yapilmaksizin 01.01.2016 tarihinden itibaren e-fatura ve e-defter kullanmaya baslayacaklar. gelir idaresinin stratejik eylem planinda da açikça görülecegi üzere e-fatura ve e-defter kullanan mükellef sayisini yayginlastirmakta çok kararli adimlar atmaya devam ediyorlar. bizim yapmamiz gereken de bu ciroya sahip firmalarimizin muhasebe alt yapilarini gözden geçirerek bürolarimizda buna göre dizayn etmemiz gerektigini düsündügümü ifade etmek istiyorum.  

 

 

Dönem sonu islemleri ve yil sonu hatirlatmalari konulu seminer yine odamizda ismmmo egitmenlerinden halim bursali tarafindan gerçeklestirildi.

 

2015 YILI ASGARI ÜCRET TARIFESI YAYINLANDI

 

           31 ARALIK 2014 Tarihli ve 29222 Sayili Resmî Gazete –de yayinlanarak yürürlüge girmistir. haksiz rekabetle mücadele yaziliminda sözlesme den detayli olarak bahsetmek istiyorum.

 

SMMM VE YMM LERIN VERGI INCELEMELERINDEKI SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE TASLAGI

 

    Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan hazirlanan yönerge taslagi Türmob tarafindan tüm odalara gönderilerek taslak hakkinda odalarin görüsü istenmistir. bizde taslagi oda web sayfamizda paylasarak tüm üyelerimizin taslakla ilgili görüslerini talep ettik.

  Daha sonra odamizin mesleki kararlar komisyonu taslak hakkinda bir rapor hazirlayarak yönetim kuruluna sunmus ve hazirlanan rapor oda web sayfamizda duyurulmustur.

  Hazirlanan yönerge taslagi ile yapilan düzenlemelerle, 3568 sayili yasanin meslek mensubunun sorumlulugu ile ilgili temel ilkeleri ve  25 yildir var olan mesleki birikim  yok sayilmistir. Hazirlanan yönerge taslagindan meslek mensubunun kasit ve ihmalinin kesinlesip kesinlesmedigi dikkate alinmadan disiplin cezasindan baslayarak hürriyeti baglayici cezaya kadar yaptirim önerisi getirilmektedir. Bunu kabullenmemiz asla mümkün degildir.

  Somut delillere dayandirilarak kanitlanmayan, sözlesmede sinirlari belirlenmeyen, meslek mensubunun imzaladigi yazili savunmasini dikkate almadan ihmal ve kasta dayali suçun kesinlesmesi beklenmeden yargisiz infaz niteliginde, sinirsiz mali ve cezai sorumluluktan bir an önce kurtulmamiz gerektigini ifade etmek istiyorum.

 

2015 YILI ODA MAKTU AIDATLARI

 

    3568 sayili yasamizin üye aidatlari yönetmeliginin 9.maddesine istinaden 2015 yili maktu aidatimiz 350 tl olarak belirlenmistir.

kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapanlar ile;

meslek kütügüne kayitli olup meslegi fiilen icra etmeyen(hiçbir mesleki faaliyette bulunmayanlar) meslek mensuplarimizin da maktu aidat % 50 indirim taahhütnamesini doldurarak en geç 31 ocak 2015 tarihine kadar odamiza teslim ederek aidatlarini ödemeleri gerekmektedir.

 

DEFTERLERIN KAPANIS TASDIKLERI

 

A)- KAPANIS TASDIKI YAPILACAK DEFTERLER :

 

A.S. YÖNETIM KURULU KARAR DEFTERI KAPANIS TASDIKI

1- Anonim sirket ve sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketler ile kooperatiflerin tutmak zorunda olduklari Yönetim Kurulu Karar Defterlerinin kapanis tasdikleri izleyen hesap döneminin ilk ayi sonuna ( 31.01.2015 tarihine ) kadar yapilmasi gerekir.

 

2-Limited sirketler tarafindan tutulmakta olan Müdürler Kurulu Karar Defterinin kapanis

tasdikinin de izleyen yil ilk ayin sonuna (31.01.2015 tarihine) kadar yapilmasi zorunludur.

Ancak; Limited sirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmalari zorunlu degildir, bu

nedenle geçmis yilda kullanilmis olan müdürler kurulu karar defterinin kapanis tasdiki

yapildiktan sonra, tekrar açilis tasdikinin yapilmamasi tavsiye olunur.

YUKARIDAKI DEFTERLER DISINDAKI DEFTERLER KAPANIS TASDIKINE TABI DEGILDIR.

 

YEVMIYE DEFTERI KAPANIS TASDIKI

 

3- Gerçek ve Tüzel Kisi Tacirler

Gerçek veya tüzel kisi olup olmadigina bakilmaksizin her tacir bir önceki yil kullanmis

oldugu YEVMIYE DEFTERININ kapanis tasdikini en geç 30.06.2015 tarihine kadar

yaptirmak zorundadir.

 

B)- ONAY YENILEME (ARA TASDIKI)

YEVMIYE Defteri, Defteri KEBIR, ENVANTER Defteri, ISLETME Defteri , SERBEST

MESLEK Kazanç Defteri ve YÖNETIM KURULU KARAR Defteri nin , yeterli

yapraklari bulunmasi halinde yeni hesap döneminin ilk ayi (Ocak/2015) içerisinde onay(ara

tasdik) yenilemek suretiyle kullanilmaya devam edilebilir. (VUK. 222. Md. /

19.12.2012tarihli RG’de Yayim.Tic.Deft. Iliskin Teblig/Md. 16.)

Pay defteri ile genel kurul toplanti ve müzakere defteri yeterli yapraklari bulunmak

kaydiyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açilis onayi yaptirilmaksizin kullanilmaya

devam edilebilir.

 

TESMER STAJA BASLAMA KURS PROGRAMI

 

Tesmer yönetim kurulu 2015/1.dönem de sinava girecek olan tüm adaylar ile bir toplanti düzenlemistir. toplantida gerek staja baslama sinavina gerek se yeterlilik sinavlarina giren adaylara kurs programi hakkinda bilgi verip adaylarin bu konudaki fikirlerini talep etmislerdir. toplanti sonucunda staja baslama sinavi için hazirlanan kurs programina yogun bir ilgi olmus ve 60 aday ile hazirlanan kurs odamizda baslamistir. yeterlilik sinavina girecek olan adaylarimizdan gelen talebin yetersiz olmasi nedeniyle hazirlanan bu kurs programi baslatilmamistir.

 

tesmer yönetim kurulu tarafindan daha önce milli egitim müdürlügü ile ortaklasa sertifikali muhasebe egitimi kurs programi düzenlenmistir. 2015 yili içerisinde bu kurs programi biraz farkililastirilarak bu programi 2015 yili için muhasebe meslek elemani kurs programi olarak planlamislardir. bu program iki asamali olarak uygulamaya konulmasi planlanmaktadir. birincisi firmalarda yada muhasebe bürolarinda çalisan muhasebe meslek elemanlari için ikincisi ise su anda hiçbir yerde çalismayan kisiler için ayri ayri uygulanacaktir. buradaki amaç gerek meslek mensuplarinin müsterilerinde gerekse kendi bürolarinda yasanan muhasebe meslek elemani ihtiyacini karsilamaya yönelik olacaktir.

 

BAGIMSIZ DENETIM EGITIMLERI

 

KGK verilerine göre ilimizde toplam 96 bagimsiz denetçi ruhsatina sahip meslek mensubu vardir. bagimsiz denetçilerin 87 si smmm

9 u ymm meslek mensubundan olusmaktadir. tescil süreci devam eden meslek mensuplarinin sayisi ise yaklasik 14-15 kisi civarindadir. geçis denetimleri egitimleri basvuru süresi 31 aralik 2014 tarihinde sona ermis bulunmaktadir. bildiginiz gibi türmob anakara üniversitesi ile isbirligi protokolü imzalayarak bunu odalara duyurmustur. bizde bu duyuruyu meslek mesnuplarimizda paylastik ve 31 aralik 2014 tarihine kadar 35 meslek mensubumuz egitimlere basvuru yapmislardir. egitimler subat ayi içerisinde planlanarak odamizda yapilacak ve subat ayi sonu itibariyle de tamamlanmis olacaktir. 

 

TÜRMOB ETIK EGITIMLERI

 

Sm, Smmm ve Ymm lerin mesleki faaliyetlerinde uyacaklari etik ilkeler hakkinda yönetmelik 19.10.2007 tarih ve 26675 sayili resmi gazetede yayinlanmistir. bu yönetmelik yaklasil 88 mmaddeden olusmaktadir. oda web sayfamizda etik egitimleri nin duyurusu ile ilgili bir bölüm olusturulmustur. türmob tarafindan bu yönetmelik ile ilgili çok güzel bir powee point sunumu hazirlanmistir. meslek mensuplarimizin bu sunumu okumalarini tavsiye ediyorum. etik egitim süreci hakkinda kisaca bir bilgilendirme yapmak istiyorum.

 

BASVURU DÖNEMI          02 OCAK – 30 OCAK 2015 tarihleri arasinda WWW.TURMOB.ORG.TR ADRESINDEN teorik egitim için katilim ücreti olan 50 tl nin ödenmesi ve portal üzerinden kayit isleminin gerçeklestirilmesinin ardindan 02 subat 2015 tarihinde interaktif egitim baslayacak 15 subat 2015 tarihinde tamamlanmis olacak. interaktif egitim 20 saat sürecek. interaktif egitimin tamamlanmasindan sonra etik bilgi degerlendirmesi 16 subat – 01 mart 2015 tarihleri arasinda portal üzerinden gerçeklestirilecek ve degerlendirme sonucu basarili olan meslek mensuplarina uzaktan etik egitim tamamlama belgesi verilecektir. daha sonra basarili olan meslek mensuplarimiza odamizda 6 saat sürecek olan yüz yüze egitim yapilacak ve bu egitimin ardindan oda tarafindan yüz yüze egitime katilan meslek mensuplarinin bilgileri portala giris yapilacaktir. meslek mensuplari portaldan etik egitim tamalama belgelerini alarak oda ile muhasebe meslek etigi sözlesmesinin imzalanmasi ve türmob tarafindan hazirlanacak muhasebe meslek etigi taahhütnamesi ile süreç tamamlanmis olacaktir.

 

HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE YAZILIMI

 

   Haksiz rekabetle mücadele yaziliminin meslek mensuplarinca kullanilmasi hakkinda mecburi meslek karari13 aralik 2013 tarih ve 28850 sayili resmi gazete de yayinlandi ve yüyürlülük tarihi de 01.01.2015 tarihi olarak belirlendi.

 

Amaç

MADDE 1 - Bu mecburi meslek karari; yazili hizmet sözlesmesi düzenlemeden is kabul edilmemesi, ücret tarifesine uyulmasi ve bunun sonucunda ücretsiz veya tarifenin altinda is görülmesinin önüne geçilmesi, sözlesmeden dolayi ücret borcu olan müsteriye bu edimini yerine getirmeden bir baska meslek mensubu tarafindan is yapilmasinin engellenmesi, stajyerlerin ve bürolarda bagimli çalisan meslek mensuplarinin isten ayrilmasi halinde daha önce çalistigi büronun müsterilerine iki yil geçmedikçe hizmet vermeme yasagina uyup uymadiklarinin izlenmesi ve bu yöndeki aykiri uygulamalari sonlandiracak önlemlerin alinmasi amaciyla hazirlanmistir.

 

 

MADDE 6 - Yazilimin içerigi asagida belirtilmistir:
 

a - Meslek mensubunun yazilima girecegi bilgiler diger meslek mensuplarinin erisimine kapalidir.

b - Odaya bildirilmesi zorunlu sözlesme tipleri yazilimin içine ayri ayri eklenebilmektedir.

c - Sözlesmenin taraflarina iliskin her türlü kimlik bilgisine yer verilebilmektedir.

d - Sözlesmede belirlenen ücret ile tarifede belirlenmis olan ücretin karsilastirmasini saglayacak bir ücret hesaplama tablosuna yer verilmektedir.

e - Sözlesme ücretinin tarifedeki ücretten düsük olmasi halinde yazilim meslek mensubunu uyaracak özellige sahiptir. Bu durumda yazilim meslek mensubuna düsüklük nedenlerini açiklamaya olanak vermektedir.

f - Sözlesmenin sona ermesi halinde, meslek mensubu yazilim üzerinden bu durumu odasina bildirirken gerekçelerini de açiklayabilmektedir. Sonlandirma islemi müsterinin borcunu ödememesinden kaynaklaniyor ise borç miktari yazilimda görülebilmektedir.

g - Sözlesmelerin yürürlügü süresince meslek mensubunun müsterisine düzenledigi serbest meslek makbuzlarinin kaydina olanak tanimaktadir. Bu bilgilerden hareketle meslek mensubuna yazilim üzerinden çesitli tablolar çikarma olanagi saglanmaktadir.

h - Sözlesmelerden dogan damga vergisi yükümlülükleri ile ilgili bildirimler düzenlenebilmektedir. 

Meslek Kararinin 8. Maddesi ise Bildirim süreleri ile ilgilidir. Meslek Mensubu;

a - Mevcut müsterileri ile dönem sonunda yeniledigi sözlesmeleri, dönem sonundan itibaren iki ay içerisinde,

b - Dönem içinde ilk defa yapilan, yil içinde yenilenen veya sona erdirilen sözlesmeleri ise otuz gün içerisinde,

6 nci maddede belirtilen içerige göre hazirlanan yazilim üzerinden tam ve eksiksiz bir sekilde bagli oldugu odaya bildirmek zorundadir.

Haksiz Rekabetle Mücadele Yazilimi ilk olarak Zonguldak Ilinde Pilot il olarak uygulanmaya baslamistir. 07-08 Aralik 2012 tarihinde Denizli Ilinde yapilan 4.Haksiz Rekabet Kongresinde Zonguldak Smmmo Baskani ve yöneticileri tarafindan Haksiz Rekabetle Mücadele Yazilimi konusunda uygulamada karsilasilan sorunlar ve programin Meslek Mensuplarina ve Meslegimize yapmis oldugu olumlu katkilar hakkinda bir bilgilendirme sunumu yapmislardir.

Yaptiklari bu sunumun video sunu izledikten sonra asagidaki sonuçlarin çiktigini görüyoruz.

 

Bu projenin faydalari:

 

1-Iyi meslek mensubunun korunmasi
2- Tahsilat sorununa büyük ölçüde çözüm getiriyor olmasi
3-Meslekte kayit disiligin önüne geçilmesi
4- Meslek mensubunun ücret almadan hizmet vermesinin önüne geçilmesi 
5- Haksiz rekabete engel olmada olumlu katki
6- Asgari ücret hesaplamasinin dogru yapilmasi
7- Önceki meslek mensubundan daha düsük ücrette is kabulünün önlenmesi
8-Mesleki Sayginliga etkisi
9-Ülke genelinde uygulanabiliyor olmasi
10-Angarya müsterilerden kurtulmayi sagliyor
11-Mükellef bildirimlerinin otomatik yapilmasi
12-Sözlesme yapmadan is kabulünün önüne geçilmesi ve sözlesmelerin oda tarafindan denetime tabi tutulmasi
13-Mesleki dayanismaya olumlu etkisi
14-Devir teslim tutanagina müsterinin borcunun yazilmasi sekliyle, baska bir meslek mensubunun is kabulün önlenmesi.
15-Bir önceki meslek mensubunun aldigi ücreti ve ayrilis nedeninin bilinmesi
16-Müsteriler hakkinda veri kaynagi olmasi ve Oda tarafindan degerlendirme imkani olmasi
17-Oda gelirlerini artiracak olmasi
18-Vergi ve TC Kimlik numarasindan müsterinin meslek mensubunun tespiti.

KONULARINDA YAZILIMIN FAYDALARINI BELIRTMISLERDIR.

Yazilim Haksiz Rekabeti önlemede ciddi bir adim. Yazilimin ve Mecburi Meslek Kararinin bir takim eksiklikleri olabilir ancak bu yazilimi Meslegimiz adina bir milat kabul etmeliyiz. Tüm Meslektaslarimizin yapmasi gereken Haksiz Rekabetle  Mücadele Yazilimina sahip çikmalaridir. Türmob ve Odalarimiz tarafindan yapilacak olan bu uygulamanin Meslegimize ve Meslek Mensuplarimiza çok önemli degerler katacagini belirterek;

Emege Saygi;

Haksiz Rekabete Hayir ,

Diyerek konusmami bitiriyorum. Beni dinlediginiz için hepinize saygilarimi sunuyorum. 

 konusmasiyla toplanti   bitmistir...

 

Saban Koludra                       Aslihan  Topaloglu           Selim Yanmaz

Oda Meclis Baskani               Meclis Sekreteri.              Sekreter Yrd.